Rīgā notiks atjaunojamo energoresursu apguvei veltīta konference

Otrdien, 29. septembrī, Rīgā notiks Eiropas reģionālās attīstības biedrības (ERAB) rīkota konference, kas veltīta atjaunojamo energoresursu apguves veicināšanai Latvijā. Apspriedē tiks aplūkoti dažādu valstu atjaunojamo energoresursu nozares atbalsta instrumenti.

Rīgas konference iezīmēs jaunas perspektīvas atjaunojamo energoresursu ražošanai. Tās darba rezultāti un secinājumi ar konkrētiem turpmākās rīcības ieteikumiem tiks apkopoti un iesniegti Zemkopības, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu, Ekonomikas un Vides ministrijās. ERAB uzsāktais projekts, nākotnē varētu veicināt Latvijā īpaši labvēlīgus apstākļus enerģijas ražošanai no atjaunojamiem resursiem. Biedrība ir pārliecināta, ka mūsu valsts var kļūt par vienu no vadošajām Eiropā alternatīvās enerģijas iegūšanas jomā.

ERAB vadītājs Niks Šeffers atzīst – Latvija atjaunojamo energoresursu sfērā nav attīstījusies līdzvērtīgi citām ES valstīm. Kā galvenos iemeslus viņš min nesakārtotu nozares likumdošanu, valsts nepietiekamo atbalstu ražotņu attīstībai un uzņēmēju vājo pieredzi dažādu atjaunojamo energoresursu ražošanā un izmantošanā.

Pašlaik Latvijai nav vienotas stratēģijas un likumiskās bāzes vēja, saules, zemes siltuma, biomasas un citu alternatīvās enerģijas ieguves veidu izmantošanai, kaut gan citu valstu praksē tas nav nekāds jaunums. Rīgas konferences rīkotāji ir pārliecināti, ka veicot noteiktas izmaiņas likumdošanā un adaptējot citu valstu pieredzi, var rasties lieliska iespēja veiksmīgāk nekā līdz šim attīstīt jaunu un perspektīvu nozari. Tas nākotnē ļautu ne tikai ietaupīt, bet arī izveidot tautsaimniecības nozari, kas nestu Latvijai reālu peļņu.

Konference ir atklāta, tādēļ īpaši gaidīti tiek žurnālisti, kā arī nozarē strādājošie un citi interesenti. Pasākuma laikā tiks prezentēta akadēmiķa Arņa Kalniņa sagatavotā rokasgrāmata biogāzes ražotņu veidotājiem. Ievērojamā speciālista grāmata būs neatsverams palīgs un ceļvedis visiem tiem, kuri ražo vai gatavojās ražot elektroenerģiju, izmantojot biogāzi.

Konference notiks Rīgā, Šampētera ielā 139a, viesnīca “ABC” pulksten 11.00.