Detektīvi gatavojas jaunam noziedzības vilnim

Valstī dramatiski palielinoties zādzību un laupīšanu skaitam, aizvien vairāk cietušo izvēlās netradicionālas metodes sava īpašuma atgūšanai. Detektīvu birojs “Arguments.lv” prognozē, ka turpmāk daudzi noziegumu upuri taisnību meklēšot ne tikai policijā, bet gan vērsīsies pēc palīdzības arī pie privātajiem izmeklētājiem.

Saskaņā ar Valsts policijas (VP) datiem, līdz šā gada 31.jūlijam ir saņemti ap 96 000 iedzīvotāju iesniegumi par dažādiem noziedzīgiem nodarījumiem. Tas ir par 7000 gadījumiem vairāk nekā analoģiskā laika periodā pērn.

Detektīvu biroja “Arguments.lv” vadītāja Aija Mežsarga skaidro, ka saasinoties kriminogēnajai situācijai un samazinoties policijas budžetam, neatklāto noziegumu skaita palielināšanās esot tikai un vienīgi likumsakarīga. Turklāt, minētie skaitļi esot tikai oficiālā statistika. Mežsarga ir pārliecināta, ka realitātē noziedzības pieaugums varētu būt pat divas reizes lielāks, jo daudzi cietušie policijā pēc palīdzības vienkārši nevēršas.

Šogad strauji audzis mantisko noziegumu skaits, tostarp arī zādzībām no veikaliem un citām tirdzniecības vietām. Līdz augusta mēnesim vien, Valsts policijā esot reģistrētas par 618 zādzībām vairāk no dažādiem komerciāliem objektiem nekā šajā pašā laika periodā pagājušogad.

Ievērojama daļa no šo noziegumu upuriem līdztekus policijai, pēc palīdzības vēršas arī detektīvu birojos. Iemesls tādai izvēlei ir vienkāršs – daudzi cietušie uzskata, ka šādā veidā ir manāmi lielākas izredzes atgūt zudušo īpašumu.

“Pirmkārt, pie pašreizējā VP finansējuma un resursiem policijas darbiniekiem esot stipri vien ierobežotas iespējas normāli strādāt. Otrkārt, pasliktinoties vispārējai ekonomiskajai situācijai Latvijā, strauji pieaugot arī noziedznieku skaits, līdz ar to policija vairs netiekot galā ar šādu darba apjomu,” stāsta detektīvu biroja vadītāja. Mežsarga norāda, ka tie arī ir divi galvenie iemesli, kāpēc detektīvu biroju pakalpojumi iemanto aizvien lielāku popularitāti Latvijas iedzīvotāju vidū. Vairums detektīvu biroju klientu vēloties būt droši par to, ka tieši viņu lieta būs izmeklētāja prioritāšu sarakstā. Diemžēl policija, pretstatā privātajam sektoram, vismaz pagaidām to solīt nevar.

Detektīvu biroja vadītāja uzskata, ka noziedzības uzplūdu augstākais punkts šobrīd vēl nav sasniegts. Uz to norādot gada pirmajos septiņos mēnešos reģistrētie 899 krāpšanas gadījumi. Turklāt arī šis skaitlis par 337 vienībām pārsniedz pagājušā gada rādītājus. Tāpēc Mežsarga prognozē, ka līdztekus privātpersonām, pie detektīvu birojiem pēc palīdzības vērsīsies aizvien vairāk uzņēmēju, kuri tādā veidā centīsies atgūt biznesam nodarītos zaudējumus.