Tabakas lieltirgotāji mēģina aizliegt e-cigaretes

Cigarešu izplatītājs SIA “Philip Morris Latvia” uzsācis īstu karu pret elektroniskajām cigaretēm, iesaistot šajā kampaņā vairākas valsts iestādes. Pēc tabakas tirgotāja iniciatīvas Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) nepamatoti sodījis kādu e-cigarešu tirgotāju SIA “Futur Lab” par it kā maldinošas reklāmas izplatīšanu.


Saskaņā ar Veselības ministrijas datiem katru gadu Latvijā no smēķēšanas izraisītām slimībām mirst vidēji no 4 -5 tūkstoši cilvēku. Taču tas nav kavēklis, lai Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) tās pašas Veselības ministrijas uzdevumā liktu šķēršļus smēķēšanas alternatīvai un elektronisko cigarešu izplatītājiem. Ne mazāk interesants ir fakts, ka vēstule, uz kuras pamata tapis Veselības ministrijas iesniegums PTAC, nākusi tieši no tabakas lieltirgotāja “Philip Morris Latvia”.

Dīvaini, ka tabakas tirgotājiem cīņā pret elektroniskajām cigaretēm talkā nāk valsts iestādes. Vēl dīvaināk, ka šīs iestādes ir Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) un Veselības ministrija, kurai drīzāk gan vajadzētu ierobežot tabakas izstrādājumu izplatītājus, nevis to uzdevumā cīnīties ar uzņēmumiem, kas piedāvā alternatīvu smēķēšanas veidu.

Iespējams, ka Veselības ministrijas vēlmi mesties talkā tabakas tirgotājiem ir sekmējušas gaidāmās vēlēšanas. Varbūt bijuši arī kādi citi iemesli tās pēkšņajai simpātijai pret “Philip Morris Latvia”. Taču skaidrs ir viens. Pirmkārt, elektronisko cigarešu izplatītājam “Futur Lab” pēc tabakas lieltirgotāja ierosinājuma ir uzlikts nepamatots sods par it kā maldinošas reklāmas izplatīšanu (kas praksē izpaudās kā viens neliels plakāts pie uzņēmuma veikaliņa tirdzniecības centrā “Spice”). Otrkārt, Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisija pēkšņi uzdod Veselības ministrijai izstrādāt tiesisko regulējumu e-cigarešu izplatīšanai, jo deputātiem, lūk, radušās šaubas par šī produkta nekaitīgumu. Lieki piebilst, ka viens no šaubīgajiem deputātiem ir tieši šīs pašas apakškomisijas vadītājs Valdis Ģīlis, kurš tāpat kā Veselības ministre Baiba Rozentāle pārstāv Tautas partiju (TP).


Jebkurā gadījumā “Futur Lab” valdes loceklis Keleči Kenedijs Okorie (Kelechi Kennedy Okorie) nepiekrīt PTAC apgalvojumam, ka uzņēmums elektroniskās cigaretes reklāmā sniedzis patērētājus maldinošu informāciju (par to, ka elektroniskā cigarete ir daudz veselīgāka nekā parastā cigarete un ka tā palīdz atmest smēķēšanu). Uzņēmuma pārstāvis ir pārliecināts, PTAC un Veselības ministrija rīkojušies klaji prettiesiski, lobējot tabakas lieltirgotāja intereses un nepareizi interpretējot likuma normas.

Elektroniskā cigarete – skaidro “Futur Lab” pārstāvis – tā ir elektroniska iekārta, kura karsējot ūdeni un tajā izšķīdinātas vielas ar tvaiku palīdzību rada dūmu efektu, ko cilvēks var ieelpot. Elektroniskajā iekārtā tiek ievietots konteiners ar šķidrumu, kurš satur nikotīnu, aromatizatorus un citas pārtikā izmantotas piedevas. Konteineri atšķiras ar aromātiem un nikotīna saturu tajos, kaut gan ir pieejami tādi, kas vispār nesatur nikotīnu. “Ne viena no e-cigaretēs esošajām vielām, izņemot nikotīnu, nekad nav tikusi atzīta par kaitīgu cilvēka veselībai. Ne viena no Eiropas Savienības dalībvalstīm nav atzinusi elektronisko cigarešu kaitīgumu un kādā veidā ierobežojusi to tirdzniecību,” stāsta otra uzņēmuma valdes locekle un diplomēta ārste Ilva Banka-Okorie. Viņa arī uzsver, ka šo izstrādājumu atļauts lietot visās publiskās vietās. Turklāt, atšķirībā no parastajām cigaretēm, tas nerada smaku un neapdraud apkārtējos. Tas ir arī ugunsdrošs un, piemēram, aviokompānija “Ryanair” ir pat atļāvusi elektronisko cigarešu lietošanu savos lidaparātos.

“Toties fakts, ka tabakas smēķēšana ir kaitīga un bīstama cilvēka dzīvībai, ka no tās katru gadu mirst miljoniem cilvēku, ir vispār zināms. Ievērojot šos apstākļus diezgan droši var secināt, ka elektroniskā cigarete nenodara tik lielu ļaunumu veselībai kā tabaka,” saka Ilva Banka-Okorie. Arī daudzi “Futur Lab” klienti esot apliecinājuši, ka elektroniskā cigarete viņiem palīdzējusi gan samazināt, gan atmest smēķēšanu. Protams, šis izstrādājums nav zāles pret smēķēšanu un tas arī tā netiekot reklamēts. Tomēr ņemot vērā lietotāju atsauksmes “Futur Lab” joprojām uzskata, ka tās var palīdzēt atmest un aizstāt tabakas lietošanu.

Uzņēmuma pārstāvji ir pārliecināti, PTAC apzināti izvēlējās piemērot bargāko no Negodīgas komercprakses aizlieguma likumā paredzētajiem ietekmēšanas līdzekļiem (administratīvo sodu), lai gan likumā tas norādīts tikai kā galējs līdzeklis nepakļaušanās gadījumā. “Mūsu uzņēmums jau bija pārtraucis izvietot strīdīgo reklāmu pēc pirmā PTAC brīdinājuma. Tas, ka tika piemērots tik bargs sods, liek domāt par Veselības ministrijas un PTAC amatpersonu ieinteresētību šī biznesa graušanā,” norāda Keleči Kenedijs Okorie.


Vēl vairāk, PTAC pieprasīja no “Futur Lab” pierādījumus reklāmā izteiktajiem apgalvojumiem, ka e-cigarete salīdzinot ar parasto cigareti ir lētāka, palīdz atmest smēķēšanu un ir daudz veselīgāka. Iepazīstoties ar “Futur Lab” argumentiem, PTAC atzina par patiesu vien faktu, ka elektroniskā cigarete ir lētāka, noraidot abu pārējo apgalvojumu patiesumu. Iestādes pārstāvji arī noteica, ka viņiem neesot jāpierāda vai reklāma bijusi nepatiesa. Gluži otrādi – elektronisko cigarešu izplatītājiem esot jātērē savs laiks un līdzekļi, lai pierādītu pretējo.

Tajā pašā laikā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) nespēja norādīt ne uz kādiem iespējamiem līdzekļiem, ar kādiem “Futur Lab” varētu pierādīt savas reklāmas patiesumu. Savukārt attiecībā uz reklāmā norādīto, ka elektroniskās cigaretes ir mazāk kaitīgas veselībai un tās var izmantot kā palīglīdzekli smēķēšanas atmešanai, PTAC pārstāvji ieteica e-cigarešu tirgotājiem veikt klīniskus pētījumus, lai gan nespēja pateikt, kas tādus Latvijā varētu izdarīt.

Ilva Banka-Okorie uzsver, ka šobrīd nav ne viena reāli pierādīta vai pat atrodama fakta par elektronisko cigarešu kaitīgumu. Pat, ņemot vērā elektroniskajā cigaretē esošo nikotīnu, tajā nav tādu kancerogēno vielu kā darva un neskaitāmu citu ķimikāliju, kas sastopamas tabakas izstrādājumos. Turklāt elektroniskās cigaretes ir iespējams smēķēt vispār bez nikotīna piedevas.

Visi šie fakti gan nekļuva par šķērsli PTAC un Veselības ministrijai, lai mestos talkā “Philip Morris Latvia”. Un faktiski uz šī tabakas lieltirgotāja vēstules pamata sodītu nelielu ģimenes uzņēmumu, kas nolēmis Latvijā izplatīt, iespējams, veselīgāku alternatīvu ierastajām cigaretēm.

Atliek vienīgi minēt, kas notiks tālāk. Vai Latvija kļūs par pirmo Eiropas Savienības valsti, kur ar likuma burtu elektroniskās cigaretes tiks pielīdzinātas kaitīgajiem tabakas izstrādājumiem? Vai produkts, kurā nav nevienas kaitīgas vielas, izņemot nikotīnu (no kura lietošanas procesā iespējams arī atteikties), ar Saeimas un Veselības ministrijas vieglo roku tiks kaitīguma ziņā pielīdzināts parastai cigaretei? Ja tā, tad tas būs pirmais šāda veida precedents ne tikai Eiropā, bet arī visā pasaulē.