Trīs tenorus izsauc uz „operas dueli”

Esam jau raduši, ka mūzikas pasaulē dažādos dueļos sacenšas pazīstami mākslinieki un izpildītāji. Sevišķi populāri šie dueļi ir dažādu repa un “Hip-Hop” mūzikas izpildītāju vidū. Tomēr vēl ne reizi pasaules mūzikas vēsturē šādi nav “duelējušies” pazīstami operas dziedātāji.

Šoreiz itāļu “trīs tenorus” uz dueli nolēmuši izsaukt trīs citi pasaules klases operas dziedoņi no Krievijas. Operdziedātāji ieradīsies Rīgā, lai jau 26.decembrī Latvijas klausītājiem sniegtu savu pirmo koncertu ar nosaukumu “Trīs Krievijas basi”. Pazīstamie mākslinieki no Krievijas ir Andrejs Antonovs, Valērijs Giļmanovs un Fjodors Tarasovs. Viņi, pateicoties fonda “Russian voice” un “Starptautiskā talantu centra” atbalstam, uzstāsies Lielās Ģildes koncertzālē.

Fonda “Russian voice” direktors Aleksandrs Šeffers neslēpj, ka ideja par šo koncertu radusies pateicoties pazīstamo itāļu mākslinieku koncertam “Trīs tenori”. “Tas iedvesmoja mūs izveidot savu operas dziedātāju trio, kas klasiskās mūzikas klausītājiem varētu sniegt analoģisku baudījumu. Tikai nu jau citā toņu kārtā,” saka Aleksandrs Šeffers.

Šeffers arī pastāstīja, ka operas duelis ar pazīstamajiem tenoriem neesot nekāds joks. Viņš ir pārliecināts, ka trīs Krievijas basi izpildījuma ziņā ne ar ko neatpaliek no itāļu tenoriem. Un tāpēc Latvijas koncerts ir tikai viens no pirmajiem veselā Eiropas koncertu turnejā, kuras plānošana jau notiekot. Turklāt viņš arī plāno jau pārskatāmā nākotnē sazināties ar itāļu mākslinieku oficiālajiem pārstāvjiem un aicināt tos uz sadarbību un varbūt pat “operas dueli” klātienē.

Andrejs Antonovs ir Krievijas un Starptautisko konkursu laureāts, Krievijas nopelniem bagātais skatuves mākslinieks, dzimis 1967.gadā Volgogradā. 1994. gadā viņš beidzis Valsts Astrahaņas konservatoriju. Dziedātāja operas repertuārā ir vairāk nekā 30 partijas. Vadošie Eiropas impresario uzskata A. Antonovu par vienu no vislabākajiem 20.gs. mūzikas izpildītājiem. Nozīmīga vieta dziedātāja repertuārā ir kamervokāla mūzikai.

Valērijs Giļmanovs ir Krievijas Nacionālās prēmijas “Zelta maska” (2000.gads) laureāts, “Philip Morris Debija 98″ prēmijas laureāts, Krievijas Valsts Akadēmiskā Lielā teātra solists. Beidzis Novosibirskas Gļinkas Valsts konservatoriju. Kopš 1994.gada viņš ir Novosibirskas Valsts Akadēmiskais Operas un baleta teātra solists. Kopš 2002. gada viņš ir Krievijas Valsts Akadēmiskā Lielā teātra solists, kur veiksmīgi dzied galvenās lomas. Viņa pārsteidzošā un spēcīgā bass rada neaizmirstamu iespaidu.

Fjodors Tarasovs ir starptautisko festivālu un konkursu laureāts. 2004.gadā viņš tika uzņemts Čaikovska Maskavas konservatorijas vokālā fakultātē. Kopš 2003.gada sākas dziedātāja solo karjera, viņš veiksmīgi un bagātīgi sniedz viesizrādes Krievijā (Maskavas konservatorijā, Starptautiskā mūzikas mājā, CMM) un citās valstīs (Kiprā, Grieķijā, Spānijā, ASV, Japānā, Ziemeļkorejā, Argentīnā, Urugvajā, Itālijā, Vācijā, Francijā un arī Latvijā).

Koncerta programma sastāv no 2 nodaļām, katrā no kurām ir divas muzikālās daļas.

Pirmajā nodaļas pirmajā daļā skanēs Rietumeiropas komponistu darbi (Verdi, Doniceti, Mocarts), bet otrajā – krievu komponistu skaņdarbi (Gļinka, Čaikovskis, Rimskis-Korsakovs). Koncerta dalībnieki dziedās solo partijas, pēc tam, apvienojoties vokālā trio, turpinās mūzikas skaņdarbu kopīgo izpildi.

Otrajā nodaļā, kura tāpat sastāv no divām daļām. Vispirms skanēs romances, pēc tam katra koncerta dalībnieka krievu tautas dziesmu solo izpildījums. Tad atkal, apvienojoties vokālā trio, viņi kopīgi dziedās brīnišķīgas krievu romances un tautas dziesmas A.Djubjuka “Iela, iela”, “Melnās acis”, “Ak, Nastasja” u.c.

Savukārt “Starptautiskā talantu centra” prezidente Gaļina Poltorak, pateicoties kuras atbalstam koncerts notiek tieši Latvijā, uzskata, ka Latvijas klausītāji dzirdot Krievijas basus nebūs vīlušies. “Tenoru uz pasaules ir daudz, bet izcili basi – tas ir retums. Tāpēc domāju, ka šis koncerts būs sevišķi interesants ne tikai Latvijā dzīvojošiem krieviem, bet arī latviešu auditorijai un ikvienam citam klasiskās krievu operas cienītājam,” saka Gaļina Poltorak.